Question 1
Use an appropriate text type from the options below the task you choose. Write 450 to 600 words.
Your friend recently experienced cyberbullying, and you feel this is an increasingly common problem. You want to involve your school in addressing the problem. Write a text in which you describe what happened to your friend, explain the effects of cyberbullying on the school community, and suggest ways in which your school could tackle the problem.
| | Letter to the Editor | Proposal |
Mark as Complete
Mark Scheme
Question 2
Use an appropriate text type from the options below the task you choose. Write 450 to 600 words.
You are the leader of a community project that aims to make public facilities more accessible to people with disabilities, but the project needs funds. You decide to ask a local business to support the project financially. Write a text in which you describe your project, detail how their funds will be used, and explain why the business should be a sponsor.
| Blog | | Speech |
Mark as Complete
Mark Scheme
Question 3
Use an appropriate text type from the options below the task you choose. Write 450 to 600 words.
A politician has suggested that high school graduates could contribute more to their country by going straight into work, rather than going to university. You want to express your own views about this suggestion to your peers. Write a text in which you summarize the politician’s ideas, explain how the suggestion would affect you personally, and consider its potential effects on your generation.
| Blog | Letter to the editor | Review |
Mark as Complete
Mark Scheme
Question 4
Use an appropriate text type from the options below the task you choose. Write 450 to 600 words.
Your city council recently announced a plan to develop an old, traditional part of the city to be more modern and attractive. This proposal has generated a lot of discussion, and you want to share your views with the general public. Write a text in which you describe the city council’s plans, explain how this would impact your city, and give your opinion on it.
| Letter to the Editor | Article | |
Mark as Complete
Mark Scheme
Question 5
No exams, no uniform and no football team: Inside the best school in the world
Welcome to High Tech High, where classes are just as likely to be making skateboards as studying maths, yet 95% go on to university.
A group of casually dressed teenagers are chattering about their upcoming lessons. The walls around them are hung with artwork. Subject boundaries are fluid. Maths and physics are taught as one. English and history share time. An art and physics scheme resulted in a school full of life-size wooden staircases which led nowhere.
High Tech High has achieved fame thanks to a documentary called Most Likely To Succeed, which showed the life of the school and has been screened around the world.
At this school, written exams have been replaced by projects that are displayed to an audience of parents, alumni and locals. The teens don’t carry satchels of books and the corridors are locker-free. But everywhere there’s an air of purpose and good fortune.
This is a school that gets results for its pupils. Pupils are not elite: 15% have special educational needs, 50% are low-income and 44% of the graduates are the first in their family to go on to higher education.
High Tech High was envisioned by Larry Rosenstock, who rethought schooling for the 21st century. He looked at all the elements of a child’s education and he posed the question: How can a system of education that was set up to produce workers for the factories of the 19th and 20th century be relevant to young people today?
In previous generations, workers sat in rows in offices or stood in line by conveyor belts*. They needed to learn discipline, patience and an understanding of hierarchy. In the 21st century, employment already looks quite different. With less job security and a fast-changing job market, workers need to learn flexibility, resilience and teamwork. In addition to academic skills, there will also be more focus on technology, politics and language.
The school teaches children aged 14–18. The youngest and most senior years share the ground floor, with the elders acting as positive role models for the newbies.
The school’s approach to teaching and learning reflects Rosenstock’s approach. He discovered that if children made things as they learnt, their comprehension of the topic was improved. Deeper learning is based on encouraging critical thinking, learning to collaborate, and effective presentation skills.
*conveyor belts: a continuously moving strip of rubber or metal which is used in factories for moving objects along
Question
Choose an appropriate ending from the list that completes each sentence.
| 1. Some subjects at High Tech High are… | A. taught by alumni. B. praised by many famous people. C. graded by other students. D. taught in the same lesson. E. used instead of written assessments. F. organized by subject. G. not needed by students. H. featured in a programme worldwide. |
| 2. The school became famous when it was… | |
| 3. In this school, projects are… | |
| 4. At this school, reading materials are… |
Choose the correct answer.
5. According to the text, half of the students at High Tech High…
A. have specific learning difficulties.
B. get excellent results in their exams.
C. have parents who attended university.
D. are economically underprivileged.
6. High Tech High was created to reflect…
A. the needs of the job market in the 20th century.
B. the approach to education in the 20th century.
C. the needs of students in the 21st century.
D. the approach to work in the 19th century.
Find the words that complete the following sentences. Answer using the words as they appear in paragraphs 7–9.
7. In the past, workers needed attributes such as…
8. These days, employees need to be more adaptable as there is…
9. The less experienced students are led by the example of those in the…
10. Rosenstock found that students’ understanding of a topic was better when they…
11. When focusing on the development of certain key skills, children can acquire...
Choose the correct answer.
12. The main aim of this text is to…
A. advertise High Tech High.
B. show a new trend in high school education.
C. criticize traditional teaching methods.
D. encourage students to learn in a different way
Easy
Mark as Complete
Mark Scheme
Question 6
Useful diet tips on the road to recovery
In a healthy-eating workshop session at a patient support centre in Hong Kong, about 20 people listen attentively as a dietitian explains the benefits of a vegetarian lifestyle. The participants, many of whom have recovered from cancer, are also given tips on how to get all the nutrients they need if they adopt a meat-free approach.
The gathering is one of the highlights of a wellness programme set up by Maggie’s Cancer Caring Centre. Helen Lui, who runs the charity, said it was important to make sure patients got enough nutrients during and after their treatment. Under the theme “Eating Well”, an array of activities have been staged at the organisation’s specially-designed centre, all aimed at helping patients better equip themselves for the challenges of their illnesses. “As well as talks on nutrition, since body conditions among patients vary, we also carry out diet assessment for individuals and make specific recommendations to them,” Lui said.
Dietitian Sally Poon, who losted the healthy-eating workshop, said demand for one-onone diet assessment was huge. When designing personal diet plans for patients, Poon sometimes had to address their concerns about widely-believed food myths, which prompted many to avoid certain ingredients. “I explain to them whether these food myths are substantiated by scientific evidence,” she said. “It’s important for patients to eat enough calories. We don’t normally encourage them to quit any particular type of food.”
Mok Chun-keung, 66, sought advice from the diet expert to deal with his digestive problems. The retiree stopped eating meat after being diagnosed with cancer about two years ago. “I just ate vegetables,” Mok said. He is thankful that Poon has helped him to balance his diet.
The centre was founded by Maggie Jencks, who had first-hand experience of living with cancer. She used this to create a blueprint for a new type of care. The philanthropist saw the need for a welcoming place away from a hospital, where patients, their families and friends could go for support.
The first Maggie’s Centre opened in Edinburgh in 1996, a year after her death. In 2008, the charity opened a temporary centre in Hong Kong, which was relocated five years later to its present address, in a building designed by architect Frank Gehry.
Question
Answer the following questions.
1. What is the main focus of the healthy-eating workshop?
2. When is nourishing food particularly vital for patients?
3. Why are individual diet evaluations and recommendations needed?
Find the word or phrase in paragraphs 1-3 which means the following:
4. presented
5. caused
6. supported
To whom or to what do the underlined words refer? Answer using words as they appear in the text.
7. all aimed at helping… (paragraph 2)
8. encourage them to quit… (paragraph 3)
9. advice from the diet expert… (paragraph 3)
10. She used this to create… (paragraph 4)
Choose the correct answer.
11. Maggie Jencks…
A. formed the idea for the caring centres.
B. created the need for the caring centres.
C. built the first of the caring centres.
D. ran the best of the caring centres.
12. Maggie Jencks hoped that her centre would be…
A. located inside a hospital.
B. supported by her family and friends.
C. welcoming to philanthropists.
D. helpful to patients and their loved ones.
13. The main purpose of the text is…
A. to discuss the benefits of healthy eating.
B. to report on the work of the caring centre.
C. to promote the next workshop activity.
D. to inform the reader about Maggie Jencks.
Easy
Mark as Complete
Mark Scheme
Question 7
An extract from Exit West
The next day, at work, Saeed found himself unable to stop thinking of Nadia. Saeed’s employer was an agency that specialised in the placement of outdoor advertising. They owned billboards all around the city, rented others, and struck deals for further space with the likes of bus lines, sports stadiums and proprietors of tall buildings.
The agency occupied both floors of a converted townhouse and had over a dozen employees. Saeed was among the most junior, but his boss liked him and had tasked him with turning around a pitch to a local soap company that had to go out by email before five. Normally Saeed tried to do copious amounts of online research and customise his presentations as much as possible. “It’s not a story if it doesn’t have an audience,” his boss was fond of saying, and for Saeed this meant trying to show a client that his firm truly understood their business, could really get under their skin and see things from their point of view.
But today, even though the pitch was important – every pitch was important: the economy was sluggish from mounting unrest and one of the first costs clients seemed to want to cut was outdoor advertising – Saeed couldn’t focus. A large tree, overgrown and untrimmed, reared up from the tiny back lawn of his firm’s townhouse, blocking out the sunlight in such a manner that the back lawn had been reduced mostly to dirt and a few wisps of grass, interspersed with a morning’s worth of cigarette butts, for his boss had banned people from smoking indoors, and atop this tree Saeed had spotted a hawk constructing its nest. It worked tirelessly. Sometimes it floated at eye level, almost stationary in the wind, and then, with the tiniest movement of a wing, or even of the upturned feathers at one wingtip, it veered.
Saeed thought of Nadia and watched the hawk.
When he was at last running out of time he scrambled to prepare the pitch, copying and pasting from others he had done before. Only a smattering of the images he selected had anything particularly to do with soap. He took a draft to his boss and suppressed a wince while sliding it over.
But his boss seemed preoccupied and didn’t notice. He just jotted some minor edits on the printout, handed it back to Saeed with a wistful smile, and said, “Send it out.”
Something about his expression made Saeed feel sorry for him. He wished he had done a better job.
Question
Answer the following questions.
1. What is the defining feature of the work that Saeed’s employers undertake?
2. Which phrase in paragraphs 1-2 suggests that the company was negotiating an expansion of its operations?
3. What was the urgent task Saeed needed to complete before the end of the day?
Choose the correct answer. (paragraph 2)
3. Saeed liked to “customise his presentations”. This tells us that he…
A. wanted to show his clients the creativity in his work.
B. produced work to be sent to overseas clients.
C. produced work to meet the needs of the client.
D. used an established formula to produce his work.
4. What is Saeed’s interpretation of his boss’s advice, “It’s not a story if it doesn’t have an audience”?
A. The storyteller must hope that the audience pays attention to the story.
B. The audience will only pay attention when the story is relevant to them.
C. The storyteller should not just tell the audience what they want to hear.
D. The audience will not listen to a story unless the story is imaginative.
5. Saeed liked to “really get under their skin”. This suggests that his approach involved understanding…
A. how the public felt about the client’s company.
B. the financial health of the client’s company.
C. the way the client’s company was managed.
D. how the client’s company felt about itself.
Find the word or phrase in paragraph 3 which means the following:
7. increasing
8. alternating
9. without moving
10. changed direction
Find the words that complete the following sentences. Answer using the words as they appear in paragraphs 4-7.
11. As the deadline approached, Saeed had to use some of his previous ideas because…
12. Saeed knew the visual content of his work was substandard so he…
13. Before returning the draft pitch to Saeed, his boss first…
Choose the correct answer.
14. Why hasn’t Saeed “done a better job” with the task that his boss has given him to do?
A. He thinks the task is not very important.
B. He does not care about his boss’s opinion.
C. He has spent his time at work daydreaming.
D. He has no talent for creating advertisements.
Hard
Mark as Complete
Mark Scheme
Question 1
Use an appropriate text type from the options below the task you choose. Write 450 to 600 words.
Your friend recently experienced cyberbullying, and you feel this is an increasingly common problem. You want to involve your school in addressing the problem. Write a text in which you describe what happened to your friend, explain the effects of cyberbullying on the school community, and suggest ways in which your school could tackle the problem.
| | Letter to the Editor | Proposal |
Answer keys:
| Text type & Its convention | Rationale | |
| Appropriate | Proposal
| The text type is suitable for raising awareness and interest among a large group of people in a school context. |
| Generally appropriate |
| This text type is commonly used for individual communication and for the exploration of personal attitudes and experiences. The choice may be considered ‘appropriate’ if the response is specifically addressed to the Principal or other school authority. |
| Generally inappropriate | Letter to the Editor
| This text type is typically used for raising awareness about an issue of concern to the writer among the general public. It is not used to communicate with a specific individual or group about a localized issue (i.e. ways to tackle cyberbullying at their school). |
Sample answer (detailed outline):
| Title | Establish the gravity of the issue and state the proposal’s purpose. |
| Introduction |
|
| Body 1 | Main point 1: Describing the friend’s problems
|
| Body 2 | Main point 2: Explain the effects that cyberbullying is having on the wider school community
|
| Body 3 | Main point 3: Suggestion for solutions
|
| Conclusion |
|
Question 2
Use an appropriate text type from the options below the task you choose. Write 450 to 600 words.
You are the leader of a community project that aims to make public facilities more accessible to people with disabilities, but the project needs funds. You decide to ask a local business to support the project financially. Write a text in which you describe your project, detail how their funds will be used, and explain why the business should be a sponsor.
| Blog | | Speech |
Answer keys:
| Text type & Its convention | Rationale | |
| Appropriate |
| The text type is suitable for the purpose of actively communicating information (funding request and details) to a small group of a specified audience (a local business). |
| Generally appropriate | Speech
| The text type is suitable for communicating information and/or ideas to a large group of specified audience on a specific occasion, with expectations of some sort of real-time responses. If the response makes the context of the speech clear (e.g., a meeting with the local business), then it may be considered “appropriate”. |
| Generally inappropriate | Blog
| The text type is primarily read by unspecified readers, and it relies on the readers to seek out the information. If the response makes clear the context of the blog (e.g., a link of a private blog post sent to the local business), then it may be considered ‘generally appropriate’. |
Sample answer (detailed outline):
| Title |
|
| Introduction |
|
| Body 1 | Main point 1: Describing the project
|
| Body 2 | Main point 2: Detailing fund allocation
|
| Body 3 | Main point 3: Why the business should be a sponsor
|
| Conclusion |
|
Question 3
Use an appropriate text type from the options below the task you choose. Write 450 to 600 words.
A politician has suggested that high school graduates could contribute more to their country by going straight into work, rather than going to university. You want to express your own views about this suggestion to your peers. Write a text in which you summarize the politician’s ideas, explain how the suggestion would affect you personally, and consider its potential effects on your generation.
| Blog | Letter to the editor | Review |
Answer keys:
| Text type & Its convention | Rationale | |
| Appropriate | Blog
| The text type is suitable for expressing one’s own views with an audience who shares a common interest (peers). |
| Generally appropriate | Letter to the editor
| The text type is suitable for expressing one’s own views on a topical issue, but it typically has a more general readership. The choice may be considered “appropriate” if the response makes clear that the text is to be read by the younger generation. |
| Generally inappropriate | Review
| The text type is typically used for a critical appraisal of a product or event. It is not usually used to respond to a person’s ideas or opinions. The choice may be considered “generally appropriate” if the response makes clear that this is the review of a text the student read, viewed or heard, e.g. video, radio broadcast, etc and that the review will be read by the younger generation. |
Sample answer (detailed outline):
| Title |
|
| Introduction |
|
| Body 1 | Main point 1: Summarize the politician’s idea
|
| Body 2 | Main point 2: How does this statement affect you?
|
| Body 3 | Main point 3: Potential effects on the generation
|
| Conclusion |
|
Question 4
Use an appropriate text type from the options below the task you choose. Write 450 to 600 words.
Your city council recently announced a plan to develop an old, traditional part of the city to be more modern and attractive. This proposal has generated a lot of discussion, and you want to share your views with the general public. Write a text in which you describe the city council’s plans, explain how this would impact your city, and give your opinion on it.
| Letter to the Editor | Article | |
Answer keys:
| Text type & Its convention | Rationale | |
| Appropriate | Letter to the Editor
| This text type is suitable for raising awareness about an issue of concern to the writer and members of the public, and expressing the writer’s personal opinion on it. |
| Generally appropriate | Article
| This text type is suitable for raising awareness amongst the public, but less suited to communicating personal opinion. The choice may be considered “appropriate” if opinion is presented in a way that is relevant and of interest to the general public. |
| Generally inappropriate |
| This text type is typically used to communicate with an individual or a small group of people. It is usually not used to communicate with a mass audience, such as the general public. The choice may be considered “generally appropriate” if the audience is made clear (e.g. it is addressed to the writer´s “fellow citizens”) |
Sample answer (detailed outline):
| Title |
|
| Introduction |
|
| Body 1 | Main point 1: Describing the plan
|
| Body 2 | Main point 2: Analyzing the impact
|
| Body 3 | Main point 3: Expressing opinion (This section should be written according to the ideas that were shared in the second section.)
|
| Conclusion |
|
Question 5
No exams, no uniform and no football team: Inside the best school in the world
Welcome to High Tech High, where classes are just as likely to be making skateboards as studying maths, yet 95% go on to university.
A group of casually dressed teenagers are chattering about their upcoming lessons. The walls around them are hung with artwork. Subject boundaries are fluid. Maths and physics are taught as one. English and history share time. An art and physics scheme resulted in a school full of life-size wooden staircases which led nowhere.
High Tech High has achieved fame thanks to a documentary called Most Likely To Succeed, which showed the life of the school and has been screened around the world.
At this school, written exams have been replaced by projects that are displayed to an audience of parents, alumni and locals. The teens don’t carry satchels of books and the corridors are locker-free. But everywhere there’s an air of purpose and good fortune.
This is a school that gets results for its pupils. Pupils are not elite: 15% have special educational needs, 50% are low-income and 44% of the graduates are the first in their family to go on to higher education.
High Tech High was envisioned by Larry Rosenstock, who rethought schooling for the 21st century. He looked at all the elements of a child’s education and he posed the question: How can a system of education that was set up to produce workers for the factories of the 19th and 20th century be relevant to young people today?
In previous generations, workers sat in rows in offices or stood in line by conveyor belts*. They needed to learn discipline, patience and an understanding of hierarchy. In the 21st century, employment already looks quite different. With less job security and a fast-changing job market, workers need to learn flexibility, resilience and teamwork. In addition to academic skills, there will also be more focus on technology, politics and language.
The school teaches children aged 14–18. The youngest and most senior years share the ground floor, with the elders acting as positive role models for the newbies.
The school’s approach to teaching and learning reflects Rosenstock’s approach. He discovered that if children made things as they learnt, their comprehension of the topic was improved. Deeper learning is based on encouraging critical thinking, learning to collaborate, and effective presentation skills.
*conveyor belts: a continuously moving strip of rubber or metal which is used in factories for moving objects along
Question
Choose an appropriate ending from the list that completes each sentence.
| 1. Some subjects at High Tech High are… | A. taught by alumni. B. praised by many famous people. C. graded by other students. D. taught in the same lesson. E. used instead of written assessments. F. organized by subject. G. not needed by students. H. featured in a programme worldwide. |
| 2. The school became famous when it was… | |
| 3. In this school, projects are… | |
| 4. At this school, reading materials are… |
Choose the correct answer.
5. According to the text, half of the students at High Tech High…
A. have specific learning difficulties.
B. get excellent results in their exams.
C. have parents who attended university.
D. are economically underprivileged.
6. High Tech High was created to reflect…
A. the needs of the job market in the 20th century.
B. the approach to education in the 20th century.
C. the needs of students in the 21st century.
D. the approach to work in the 19th century.
Find the words that complete the following sentences. Answer using the words as they appear in paragraphs 7–9.
7. In the past, workers needed attributes such as…
8. These days, employees need to be more adaptable as there is…
9. The less experienced students are led by the example of those in the…
10. Rosenstock found that students’ understanding of a topic was better when they…
11. When focusing on the development of certain key skills, children can acquire...
Choose the correct answer.
12. The main aim of this text is to…
A. advertise High Tech High.
B. show a new trend in high school education.
C. criticize traditional teaching methods.
D. encourage students to learn in a different way
Answer key
1. D. taught in the same lesson
2. H. featured in a programme worldwide
3. E. used instead of written assessments
4. G. not needed by students
Why others are incorrect:
5. D. are economically underprivileged
Why others are incorrect:
6. C. the needs of students in the 21st century
Why others are incorrect:
7. Target answer: discipline, patience and an understanding of hierarchy
8. Target answer: less job security and a fast-changing job market
9. Target answer: (most) senior years
10. Target answer: made things (as they learnt)
11. Target answer: deeper learning
12. B. show a new trend in high school education
Why others are incorrect:
Question 6
Useful diet tips on the road to recovery
In a healthy-eating workshop session at a patient support centre in Hong Kong, about 20 people listen attentively as a dietitian explains the benefits of a vegetarian lifestyle. The participants, many of whom have recovered from cancer, are also given tips on how to get all the nutrients they need if they adopt a meat-free approach.
The gathering is one of the highlights of a wellness programme set up by Maggie’s Cancer Caring Centre. Helen Lui, who runs the charity, said it was important to make sure patients got enough nutrients during and after their treatment. Under the theme “Eating Well”, an array of activities have been staged at the organisation’s specially-designed centre, all aimed at helping patients better equip themselves for the challenges of their illnesses. “As well as talks on nutrition, since body conditions among patients vary, we also carry out diet assessment for individuals and make specific recommendations to them,” Lui said.
Dietitian Sally Poon, who losted the healthy-eating workshop, said demand for one-onone diet assessment was huge. When designing personal diet plans for patients, Poon sometimes had to address their concerns about widely-believed food myths, which prompted many to avoid certain ingredients. “I explain to them whether these food myths are substantiated by scientific evidence,” she said. “It’s important for patients to eat enough calories. We don’t normally encourage them to quit any particular type of food.”
Mok Chun-keung, 66, sought advice from the diet expert to deal with his digestive problems. The retiree stopped eating meat after being diagnosed with cancer about two years ago. “I just ate vegetables,” Mok said. He is thankful that Poon has helped him to balance his diet.
The centre was founded by Maggie Jencks, who had first-hand experience of living with cancer. She used this to create a blueprint for a new type of care. The philanthropist saw the need for a welcoming place away from a hospital, where patients, their families and friends could go for support.
The first Maggie’s Centre opened in Edinburgh in 1996, a year after her death. In 2008, the charity opened a temporary centre in Hong Kong, which was relocated five years later to its present address, in a building designed by architect Frank Gehry.
Question
Answer the following questions.
1. What is the main focus of the healthy-eating workshop?
2. When is nourishing food particularly vital for patients?
3. Why are individual diet evaluations and recommendations needed?
Find the word or phrase in paragraphs 1-3 which means the following:
4. presented
5. caused
6. supported
To whom or to what do the underlined words refer? Answer using words as they appear in the text.
7. all aimed at helping… (paragraph 2)
8. encourage them to quit… (paragraph 3)
9. advice from the diet expert… (paragraph 3)
10. She used this to create… (paragraph 4)
Choose the correct answer.
11. Maggie Jencks…
A. formed the idea for the caring centres.
B. created the need for the caring centres.
C. built the first of the caring centres.
D. ran the best of the caring centres.
12. Maggie Jencks hoped that her centre would be…
A. located inside a hospital.
B. supported by her family and friends.
C. welcoming to philanthropists.
D. helpful to patients and their loved ones.
13. The main purpose of the text is…
A. to discuss the benefits of healthy eating.
B. to report on the work of the caring centre.
C. to promote the next workshop activity.
D. to inform the reader about Maggie Jencks.
Answer
1. Target answer: (explains) the benefits of a vegetarian lifestyle
Accept: Other wording with same meaning e.g.: “…vegetarian diet”. “Benefits” is needed for the mark.
Do not accept: tips on how to get all the nutrients they need…. Target answer with “promote” instead of “explain”.
2. Target answer: during and after treatment
Accept: Other wording with same meaning. Both “during” and “after” are needed for the mark.
3. Target answer: (since) body conditions among patients vary
Accept: Other wording with same meaning
4. Target answer: hosted/staged
5. Target answer: prompted
6. Target answer: substantiated
7. Target answer: (an array of) the activities
8. Target answer: patients
9. Target answer: (Dietitian Sally) Poon
10. Target answer: first-hand experience (of living with cancer)
Accept: experience of living with cancer / living with cancer
Do not accept: a first-hand experience
11. A. formed the idea for the caring centres.
Why others are incorrect:
12. D. helpful to patients and their loved ones.
Why others are incorrect:
13. B. to report on the work of the caring centre
Why others are incorrect:
Question 7
An extract from Exit West
The next day, at work, Saeed found himself unable to stop thinking of Nadia. Saeed’s employer was an agency that specialised in the placement of outdoor advertising. They owned billboards all around the city, rented others, and struck deals for further space with the likes of bus lines, sports stadiums and proprietors of tall buildings.
The agency occupied both floors of a converted townhouse and had over a dozen employees. Saeed was among the most junior, but his boss liked him and had tasked him with turning around a pitch to a local soap company that had to go out by email before five. Normally Saeed tried to do copious amounts of online research and customise his presentations as much as possible. “It’s not a story if it doesn’t have an audience,” his boss was fond of saying, and for Saeed this meant trying to show a client that his firm truly understood their business, could really get under their skin and see things from their point of view.
But today, even though the pitch was important – every pitch was important: the economy was sluggish from mounting unrest and one of the first costs clients seemed to want to cut was outdoor advertising – Saeed couldn’t focus. A large tree, overgrown and untrimmed, reared up from the tiny back lawn of his firm’s townhouse, blocking out the sunlight in such a manner that the back lawn had been reduced mostly to dirt and a few wisps of grass, interspersed with a morning’s worth of cigarette butts, for his boss had banned people from smoking indoors, and atop this tree Saeed had spotted a hawk constructing its nest. It worked tirelessly. Sometimes it floated at eye level, almost stationary in the wind, and then, with the tiniest movement of a wing, or even of the upturned feathers at one wingtip, it veered.
Saeed thought of Nadia and watched the hawk.
When he was at last running out of time he scrambled to prepare the pitch, copying and pasting from others he had done before. Only a smattering of the images he selected had anything particularly to do with soap. He took a draft to his boss and suppressed a wince while sliding it over.
But his boss seemed preoccupied and didn’t notice. He just jotted some minor edits on the printout, handed it back to Saeed with a wistful smile, and said, “Send it out.”
Something about his expression made Saeed feel sorry for him. He wished he had done a better job.
Question
Answer the following questions.
1. What is the defining feature of the work that Saeed’s employers undertake?
2. Which phrase in paragraphs 1-2 suggests that the company was negotiating an expansion of its operations?
3. What was the urgent task Saeed needed to complete before the end of the day?
Choose the correct answer. (paragraph 2)
3. Saeed liked to “customise his presentations”. This tells us that he…
A. wanted to show his clients the creativity in his work.
B. produced work to be sent to overseas clients.
C. produced work to meet the needs of the client.
D. used an established formula to produce his work.
4. What is Saeed’s interpretation of his boss’s advice, “It’s not a story if it doesn’t have an audience”?
A. The storyteller must hope that the audience pays attention to the story.
B. The audience will only pay attention when the story is relevant to them.
C. The storyteller should not just tell the audience what they want to hear.
D. The audience will not listen to a story unless the story is imaginative.
5. Saeed liked to “really get under their skin”. This suggests that his approach involved understanding…
A. how the public felt about the client’s company.
B. the financial health of the client’s company.
C. the way the client’s company was managed.
D. how the client’s company felt about itself.
Find the word or phrase in paragraph 3 which means the following:
7. increasing
8. alternating
9. without moving
10. changed direction
Find the words that complete the following sentences. Answer using the words as they appear in paragraphs 4-7.
11. As the deadline approached, Saeed had to use some of his previous ideas because…
12. Saeed knew the visual content of his work was substandard so he…
13. Before returning the draft pitch to Saeed, his boss first…
Choose the correct answer.
14. Why hasn’t Saeed “done a better job” with the task that his boss has given him to do?
A. He thinks the task is not very important.
B. He does not care about his boss’s opinion.
C. He has spent his time at work daydreaming.
D. He has no talent for creating advertisements.
Answer
1. Target answer: (specialised in the) placement of outdoor advertising
Accept:
Other words with the same meaning.
The focus on “placement” and “outdoor” must be included.
Do not accept:
“outdoor advertising” without “placement”
“placement of advertising” without “outdoor”
Answers with the addition of “an agency”
“they owned billboards all around the city...” as an addition, or on its own
2. Target answer: struck deals for further space
Accept:
Other words with the same meaning.
The focus on “struck deals” and “for further space” must be included.
Do not accept
“struck deals” without “for further space”
Answers with the addition of “with the likes of… buildings”
3. Target answer: (turning around) a pitch to a local soap company
Accept:
Other words with the same meaning.
“a pitch to a local soap company by email/before five”
Do not accept:
“an email that had to go out before five” on its own
Answers without both “local” and “soap”
4. C. produced work to meet the needs of the client.
Why others are incorrect
5. B. The audience will only pay attention when the story is relevant to them.
Why others are incorrect
6. D. how the client’s company felt about itself.
Why others are incorrect
7. Target answer: mounting
8. Target answer: interspersed
9. Target answer: stationary
10. Target answer: veered
11. Target answer: he was at last running out of time
12. Target answer: suppressed a wince (while sliding it over)
13. Target answer: (just) jotted some minor edits (on the printout)
14. C. He has spent his time at work daydreaming.
Why others are incorrect
Question 1
Use an appropriate text type from the options below the task you choose. Write 450 to 600 words.
Your friend recently experienced cyberbullying, and you feel this is an increasingly common problem. You want to involve your school in addressing the problem. Write a text in which you describe what happened to your friend, explain the effects of cyberbullying on the school community, and suggest ways in which your school could tackle the problem.
| | Letter to the Editor | Proposal |
Question 2
Use an appropriate text type from the options below the task you choose. Write 450 to 600 words.
You are the leader of a community project that aims to make public facilities more accessible to people with disabilities, but the project needs funds. You decide to ask a local business to support the project financially. Write a text in which you describe your project, detail how their funds will be used, and explain why the business should be a sponsor.
| Blog | | Speech |
Question 3
Use an appropriate text type from the options below the task you choose. Write 450 to 600 words.
A politician has suggested that high school graduates could contribute more to their country by going straight into work, rather than going to university. You want to express your own views about this suggestion to your peers. Write a text in which you summarize the politician’s ideas, explain how the suggestion would affect you personally, and consider its potential effects on your generation.
| Blog | Letter to the editor | Review |
Question 4
Use an appropriate text type from the options below the task you choose. Write 450 to 600 words.
Your city council recently announced a plan to develop an old, traditional part of the city to be more modern and attractive. This proposal has generated a lot of discussion, and you want to share your views with the general public. Write a text in which you describe the city council’s plans, explain how this would impact your city, and give your opinion on it.
| Letter to the Editor | Article | |
Question 5
No exams, no uniform and no football team: Inside the best school in the world
Welcome to High Tech High, where classes are just as likely to be making skateboards as studying maths, yet 95% go on to university.
A group of casually dressed teenagers are chattering about their upcoming lessons. The walls around them are hung with artwork. Subject boundaries are fluid. Maths and physics are taught as one. English and history share time. An art and physics scheme resulted in a school full of life-size wooden staircases which led nowhere.
High Tech High has achieved fame thanks to a documentary called Most Likely To Succeed, which showed the life of the school and has been screened around the world.
At this school, written exams have been replaced by projects that are displayed to an audience of parents, alumni and locals. The teens don’t carry satchels of books and the corridors are locker-free. But everywhere there’s an air of purpose and good fortune.
This is a school that gets results for its pupils. Pupils are not elite: 15% have special educational needs, 50% are low-income and 44% of the graduates are the first in their family to go on to higher education.
High Tech High was envisioned by Larry Rosenstock, who rethought schooling for the 21st century. He looked at all the elements of a child’s education and he posed the question: How can a system of education that was set up to produce workers for the factories of the 19th and 20th century be relevant to young people today?
In previous generations, workers sat in rows in offices or stood in line by conveyor belts*. They needed to learn discipline, patience and an understanding of hierarchy. In the 21st century, employment already looks quite different. With less job security and a fast-changing job market, workers need to learn flexibility, resilience and teamwork. In addition to academic skills, there will also be more focus on technology, politics and language.
The school teaches children aged 14–18. The youngest and most senior years share the ground floor, with the elders acting as positive role models for the newbies.
The school’s approach to teaching and learning reflects Rosenstock’s approach. He discovered that if children made things as they learnt, their comprehension of the topic was improved. Deeper learning is based on encouraging critical thinking, learning to collaborate, and effective presentation skills.
*conveyor belts: a continuously moving strip of rubber or metal which is used in factories for moving objects along
Question
Choose an appropriate ending from the list that completes each sentence.
| 1. Some subjects at High Tech High are… | A. taught by alumni. B. praised by many famous people. C. graded by other students. D. taught in the same lesson. E. used instead of written assessments. F. organized by subject. G. not needed by students. H. featured in a programme worldwide. |
| 2. The school became famous when it was… | |
| 3. In this school, projects are… | |
| 4. At this school, reading materials are… |
Choose the correct answer.
5. According to the text, half of the students at High Tech High…
A. have specific learning difficulties.
B. get excellent results in their exams.
C. have parents who attended university.
D. are economically underprivileged.
6. High Tech High was created to reflect…
A. the needs of the job market in the 20th century.
B. the approach to education in the 20th century.
C. the needs of students in the 21st century.
D. the approach to work in the 19th century.
Find the words that complete the following sentences. Answer using the words as they appear in paragraphs 7–9.
7. In the past, workers needed attributes such as…
8. These days, employees need to be more adaptable as there is…
9. The less experienced students are led by the example of those in the…
10. Rosenstock found that students’ understanding of a topic was better when they…
11. When focusing on the development of certain key skills, children can acquire...
Choose the correct answer.
12. The main aim of this text is to…
A. advertise High Tech High.
B. show a new trend in high school education.
C. criticize traditional teaching methods.
D. encourage students to learn in a different way
Question 6
Useful diet tips on the road to recovery
In a healthy-eating workshop session at a patient support centre in Hong Kong, about 20 people listen attentively as a dietitian explains the benefits of a vegetarian lifestyle. The participants, many of whom have recovered from cancer, are also given tips on how to get all the nutrients they need if they adopt a meat-free approach.
The gathering is one of the highlights of a wellness programme set up by Maggie’s Cancer Caring Centre. Helen Lui, who runs the charity, said it was important to make sure patients got enough nutrients during and after their treatment. Under the theme “Eating Well”, an array of activities have been staged at the organisation’s specially-designed centre, all aimed at helping patients better equip themselves for the challenges of their illnesses. “As well as talks on nutrition, since body conditions among patients vary, we also carry out diet assessment for individuals and make specific recommendations to them,” Lui said.
Dietitian Sally Poon, who losted the healthy-eating workshop, said demand for one-onone diet assessment was huge. When designing personal diet plans for patients, Poon sometimes had to address their concerns about widely-believed food myths, which prompted many to avoid certain ingredients. “I explain to them whether these food myths are substantiated by scientific evidence,” she said. “It’s important for patients to eat enough calories. We don’t normally encourage them to quit any particular type of food.”
Mok Chun-keung, 66, sought advice from the diet expert to deal with his digestive problems. The retiree stopped eating meat after being diagnosed with cancer about two years ago. “I just ate vegetables,” Mok said. He is thankful that Poon has helped him to balance his diet.
The centre was founded by Maggie Jencks, who had first-hand experience of living with cancer. She used this to create a blueprint for a new type of care. The philanthropist saw the need for a welcoming place away from a hospital, where patients, their families and friends could go for support.
The first Maggie’s Centre opened in Edinburgh in 1996, a year after her death. In 2008, the charity opened a temporary centre in Hong Kong, which was relocated five years later to its present address, in a building designed by architect Frank Gehry.
Question
Answer the following questions.
1. What is the main focus of the healthy-eating workshop?
2. When is nourishing food particularly vital for patients?
3. Why are individual diet evaluations and recommendations needed?
Find the word or phrase in paragraphs 1-3 which means the following:
4. presented
5. caused
6. supported
To whom or to what do the underlined words refer? Answer using words as they appear in the text.
7. all aimed at helping… (paragraph 2)
8. encourage them to quit… (paragraph 3)
9. advice from the diet expert… (paragraph 3)
10. She used this to create… (paragraph 4)
Choose the correct answer.
11. Maggie Jencks…
A. formed the idea for the caring centres.
B. created the need for the caring centres.
C. built the first of the caring centres.
D. ran the best of the caring centres.
12. Maggie Jencks hoped that her centre would be…
A. located inside a hospital.
B. supported by her family and friends.
C. welcoming to philanthropists.
D. helpful to patients and their loved ones.
13. The main purpose of the text is…
A. to discuss the benefits of healthy eating.
B. to report on the work of the caring centre.
C. to promote the next workshop activity.
D. to inform the reader about Maggie Jencks.
Question 7
An extract from Exit West
The next day, at work, Saeed found himself unable to stop thinking of Nadia. Saeed’s employer was an agency that specialised in the placement of outdoor advertising. They owned billboards all around the city, rented others, and struck deals for further space with the likes of bus lines, sports stadiums and proprietors of tall buildings.
The agency occupied both floors of a converted townhouse and had over a dozen employees. Saeed was among the most junior, but his boss liked him and had tasked him with turning around a pitch to a local soap company that had to go out by email before five. Normally Saeed tried to do copious amounts of online research and customise his presentations as much as possible. “It’s not a story if it doesn’t have an audience,” his boss was fond of saying, and for Saeed this meant trying to show a client that his firm truly understood their business, could really get under their skin and see things from their point of view.
But today, even though the pitch was important – every pitch was important: the economy was sluggish from mounting unrest and one of the first costs clients seemed to want to cut was outdoor advertising – Saeed couldn’t focus. A large tree, overgrown and untrimmed, reared up from the tiny back lawn of his firm’s townhouse, blocking out the sunlight in such a manner that the back lawn had been reduced mostly to dirt and a few wisps of grass, interspersed with a morning’s worth of cigarette butts, for his boss had banned people from smoking indoors, and atop this tree Saeed had spotted a hawk constructing its nest. It worked tirelessly. Sometimes it floated at eye level, almost stationary in the wind, and then, with the tiniest movement of a wing, or even of the upturned feathers at one wingtip, it veered.
Saeed thought of Nadia and watched the hawk.
When he was at last running out of time he scrambled to prepare the pitch, copying and pasting from others he had done before. Only a smattering of the images he selected had anything particularly to do with soap. He took a draft to his boss and suppressed a wince while sliding it over.
But his boss seemed preoccupied and didn’t notice. He just jotted some minor edits on the printout, handed it back to Saeed with a wistful smile, and said, “Send it out.”
Something about his expression made Saeed feel sorry for him. He wished he had done a better job.
Question
Answer the following questions.
1. What is the defining feature of the work that Saeed’s employers undertake?
2. Which phrase in paragraphs 1-2 suggests that the company was negotiating an expansion of its operations?
3. What was the urgent task Saeed needed to complete before the end of the day?
Choose the correct answer. (paragraph 2)
3. Saeed liked to “customise his presentations”. This tells us that he…
A. wanted to show his clients the creativity in his work.
B. produced work to be sent to overseas clients.
C. produced work to meet the needs of the client.
D. used an established formula to produce his work.
4. What is Saeed’s interpretation of his boss’s advice, “It’s not a story if it doesn’t have an audience”?
A. The storyteller must hope that the audience pays attention to the story.
B. The audience will only pay attention when the story is relevant to them.
C. The storyteller should not just tell the audience what they want to hear.
D. The audience will not listen to a story unless the story is imaginative.
5. Saeed liked to “really get under their skin”. This suggests that his approach involved understanding…
A. how the public felt about the client’s company.
B. the financial health of the client’s company.
C. the way the client’s company was managed.
D. how the client’s company felt about itself.
Find the word or phrase in paragraph 3 which means the following:
7. increasing
8. alternating
9. without moving
10. changed direction
Find the words that complete the following sentences. Answer using the words as they appear in paragraphs 4-7.
11. As the deadline approached, Saeed had to use some of his previous ideas because…
12. Saeed knew the visual content of his work was substandard so he…
13. Before returning the draft pitch to Saeed, his boss first…
Choose the correct answer.
14. Why hasn’t Saeed “done a better job” with the task that his boss has given him to do?
A. He thinks the task is not very important.
B. He does not care about his boss’s opinion.
C. He has spent his time at work daydreaming.
D. He has no talent for creating advertisements.